נס בשמיים! גוזל עיט זהוב ששהה בטיפול ארוך בבית החולים לחיות בר בספארי ר”ג, הושב לקן הוריו

גוזל עיט זהוב, מין הנמצא בסכנת הכחדה חמורה בישראל, נלקח לטיפול בבית החולים לאחר שזוהתה אצלו מחלה קשה. שלושה שבועות לאחר מכן הוא הוחזר לקן הוריו, שאימצו אותו בהצלחה.
“זהו פרק הזמן הארוך ביותר שגוזל עוף דורס נעדר מהקן ונקלט חזרה על ידי הוריו”, מספרים ברשות הטבע והגנים.
הגוזל שלי חזר אל הקן! גוזל עיט זהוב – מין דורס נדיר הנמצא בסכנת הכחדה חמורה – הושב לקינו על ידי צוותי רשות הטבע והגנים, לאחר ששהה שלושה שבועות בבית החולים לחיות בר בספארי רמת גן.
“זו שמחה גדולה” מספר ערן קרוזל, פקח אזור גוש עציון ומדבר יהודה ברשות הטבע והגנים, שלקח חלק בהשבה של הגוזל לקן. “זו הפעם הראשונה שאנו מחזירים גוזל לקן לאחר תקופה כל כך ארוכה בטיפול.
“באורח כמעט פלאי, כל התנאים עמדו לטובתו של הגוזל, והוא שב להוריו אחרי כשלושה שבועות ארוכים בטיפול. היום הוא כבר קפץ מהקן לדאייה ראשונה ונראה בריא וחזק”.
הסיפור המרגש החל לפני שלושה שבועות, כאשר צוות של רשות הטבע והגנים הגיע אל הקן, כדי לבצע ניטור ובדיקות לגוזלים הצעירים. ערן מספר: “אנו מבצעים בדרך קבע ניטור של קיני הדורסים הנמצאים בסכנת הכחדה. הקן הזה הוא אחד משלושת הקינים היחידים שיש בהם השנה בארץ גוזלים של עיט זהוב. כשמו כן הוא – זהב, נדיר מאוד”.
בכל פעם שיש גוזלים בקן ורגע לפני שהם מוכנים לפרוח, צוותי הרשות מגיעים כדי לבצע בדיקות לגוזלים, לשים על רגלם טבעת זיהוי ואף משדר, כדי לעקוב אחר התפתחותם.
בקן של הגוזל המדובר היו שני גוזלים – זכר ונקבה. בעוד שהגוזלית הייתה במצב טוב, כאשר הצוות בדק את לוע הגוזל הזכר, הוא הבחין כי הוא סובל ממקרה חמור של טריכומונס – טפיל חד-תאי ה”מתיישב” בגרונם של גוזלים ועלול להוביל למותם.
ערן: “אם מצב התחלואה היה קל, היינו מטפלים בגוזל בשטח באנטיביוטיקה, ונותנים לו להחלים בקינו בטבע, אבל המצב של הגוזל היה חמור. ידענו שבלי התערבות שלנו הוא לא ישרוד והחלטנו להיאבק עליו. העברנו אותו לטיפול בבית החולים לחיות בר בספארי רמת גן”.
הגוזל היה במרוץ נגד הזמן, מצבו היה חמור, והוא הובהל על ידי הצוות לבית החולים. לדברי ד״ר ניצן אדם, שמרכז את הנושא בבית החולים לחיות בר שבספארי: “בית החולים מלווה את פרויקט הגלישה לקינים של רשות הטבע והגנים מבחינה רפואית, בדגש על מחלת הטריכומונס, שגורמת למוות של גוזלים רבים בכל שנה”.
לאחר הטיפול הממושך, הודיע צוות בית החולים כי הגוזל מוכן לשוב לקינו. צוותי רשות הטבע והגנים ידעו כי ההורים, יחד עם אחותו של הגוזל, עדיין נמצאים בקן, לכן קיוו שיסכימו לקבל אותו חזרה לחיקם. ערן מספר: “כל הכוכבים הסתדרו בשורה – אחותו של הגוזל כבר פרחה מהקן אך שהתה עדיין בקרבתו, מה שאפשר את החזרת הגוזל לקן, מבלי להפריע לאחות ולגרום לה לפרוח בטרם עת.
בזכות האחות, ההורים שהו בקרבת הקן, והיו עדיין במצב של טיפול הורי. אלמלא האחות, לא ניתן היה להחזיר את הגוזל לקן לאחר היעדרות כל כך ממושכת.
בזמן שההורים לא היו בקן, גלשנו עם חבלים לקן שעל המצוק ושמנו את הגוזל בקן. נסענו לנקודה בצידו השני של המצוק כדי לא להפריע להורים, והשקפנו במתח על הקן בעזרת טלסקופ.
אחרי שעה מותחת, ראינו שההורים שבו אל הקן, ואפילו החלו להאכיל אותו! זה היה רגע מאוד מרגש! למרות התקופה הארוכה הרחק מהם, ההורים חזרו לטפל בו כאילו היה שם כל הזמן!”.
יום לאחר מכן, הגוזל כבר ביצע קפיצת תעופה מהקן, ובקרוב יהיה מספיק גדול כדי לעזוב את הוריו.
אסף מירוז, אקולוג עופות המנהל את פרויקט שימור עופות דורסים בסכנת הכחדה ברשות הטבע והגנים, מספר כי העיט הזהוב הוא מין בסכנת הכחדה אזורית, וכל אוכלוסייתו מונה כעשרה זוגות לערך.
“אנחנו בשנה מאוד לא טובה למין הזה”, מספר אסף, “רוב הקינים לא הצליחו להפריח גוזלים, לכן זה משמח במיוחד שהצלחנו להציל את הגוזל הזה.
“במסגרת הפרויקט, העיטים הזהובים נמצאים במעקב צמוד כבר למעלה מעשור, בשנים קשות הייתה לנו פריחה של גוזל אחד בסך הכל בכל הארץ, ואילו בשנים טובות מפריחים העיטים כעשרה גוזלים ואף יותר.
“זה הדורס הכי מרשים שיש לנו בארץ היום, הוא אמנם קטן מעט מהנשר, אך הוא דורס אקטיבי – צד בעצמו טרף בגודל של שועל, ארנבת ואפילו גדי יעלים. ישראל היא מדינה קטנה, הדורסים הללו שמשוטטים בכל המזרח התיכון, הפרטים שבוקעים אצלנו מגיעים לטורקיה, מצרים, ירדן, ערב הסעודית, עירק ואיראן.
“לשמור על המין הזה זה לא תמיד בהישג ידינו, אין לנו שליטה על מה שקורה מחוץ לגבולותינו, אז אנחנו עושים את המיטב כדי לשמור על העיטים בזמן שהם כאן”.
מוזמנים גם לבקר בקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם’
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=113829