פרויקט הסייבר הייחודי, סוחף יותר מ-1,000 תלמידי תיכון מרחבי הארץ, המשתתפים באתגר טכנולוגי-חינוכי שפיתחו אנשי צבא, מדע, חינוך וטכנולוגיה, במטרה להיחשף לתגליות חדשות במערכת השמש

מעוניינים לפצח את הדרך לירח? אתם יכולים… עם תחילת המלחמה והפינוי מהיישובים בדרום ובצפון, נפגעה שגרת לימודיהם של אלפי תלמידי תיכון בישראל. אבל עם המשבר, באה הזדמנות: אנשי צבא, מדע, חינוך וטכנולוגיה מגופים שונים, חברו לפתח פלטפורמה אלטרנטיבית, שתתן לתלמידים חוויה לימודית, מעשירה ומרתקת. הפרויקט, ששוזר ידע ועבודה רבה של צה”ל – בית הספר למקצועות המחשב באגף התקשוב וההגנה בסייבר, אוניברסיטת בן גוריון בנגב, קרן רמון, תוכנית “ניצנים” מבית עמותת “בנתיבי אודי”, חברת Wix, עמותת בוגרי ממר”ם ונוספים, מעניק מרחב וירטואלי חדשני ומתקדם, בסיפור מסגרת של מסע למאדים, שנכתב בידי מדענים ומתכנתים בדרגות קושי הולכות וגדלות.
הפרויקט נענה בהתלהבות עצומה מצד התלמידים: למעלה מ-1,000 משתתפים, תלמידי תיכון מכיתות י’-יב’, כ-60% מהם תושבי הדרום, בהם 10% ממפוני העוטף, ועוד 40% משאר חלקי הארץ. עם התקדמות הפרויקט והיקף המשתתפים, נוצרה גם במה וירטואלית לדיונים, שיח ושיתופי פעולה בין התלמידים. הפידבק האוטומטי, לצד השיח האישי בין התלמידים, יוצר חוויה חדשה של לימוד והתנסות טכנולוגית. מפתחי הפלטפורמה, הם בוגרי בסמ”ח בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע מחברת Wix ותלמידים המשתתפים באתגר ויקבלו המלצה להתמיין למסלולים אלה – ידעו גם לפתח פלטפורמות מעין אלו בעצמם!
הפרויקט החדשני אמנם נוצר מתוך שותפות נפלאה של האקו-סיסטם הדרומי, שמתגבר עם התקדמות מעבר צה”ל דרומה, אבל הוא גם מחזק בחזרה את המרחב הדרומי, ומשתתפים מובילים יקבלו המלצה להתמיין לשירות צבאי במערך הסייבר של בסמ”ח בבירת הנגב, וכן יצירת קהילת תלמידים עם זיקה טכנולוגית לתחום החלל שעוסקת בטכנולוגיה ופיתוח.
האתגר והמשימות פתוחים לכל תלמידי ישראל, ובקרוב יתווסף יעד טכנולוגי חדש – לפצח את הדרך לירח! את המשימה הבאה לתלמידי התיכון יזניק טל רמון, בנו של האסטרונאוט אילן רמון ז”ל. ד”ר שמרית ממן, מאוניברסיטת בן גוריון וקרן רמון, היא אשת המקצוע שמגבשת את תכני החלל בפרויקט: “המשימות מדמות תנאים וסיפור מסגרת אמיתיים לחלוטין, ומאפשרות לתלמיד ‘לקחת שליטה’ ולהנות ממרחב וירטואלי חדשני, מרתק ומעשיר, בו הם יכולים לשתף פעולה ולצמוח יחד גם בתקופה זאת. לא יזיק לכולנו קצת ספייס-קפיזם”.
אתי יהודאי, ממנהלת מעבר צה”ל דרומה: “הפרויקט מאפשר שותפות נפלאה של האקו-סיסטם הדרומי שנוצר בין היתר ממעבר צה”ל דרומה, ומחבר בין הגורמים המובילים והמקצועיים ביותר לטובת התלמידים”. עד כה כ-600 תלמידות ותלמידים כבר פתרו חלק ניכר מהמשימות, ומדובר על שיעור השתתפות גבוה מהמצופה! בתום הפרויקט, אתר האתגר צפוי להישאר אונליין ברשת ויהפוך לכלי למידה והעשרה עבור כל תלמיד תיכון בישראל, שירצה ללמוד ולתרגל תכנות בסביבת חלל חדשנית ועדכנית”.
בנו של האסטרונאוט הישראלי אילן רמון, הזניק את המקצה החדש באתגר – קפסולת זמן למעבורת הקולומביה. “בחלק הראשון של האתגר, חקרתם את החלל ופתרתם אתגרים מורכבים ביותר. החלק השני יוצא לדרך! אני זוכר שכאשר אבא שלי עלה למעבורת, הוא לקח אתו מספר חפצים חשובים שהיו אתו לאורך כל המסע. מה אתם הייתם לוקחים אתכם?”
“ניצנים” הינה תוכנית של עמותת “בנתיבי אודי”, בשותפות עם אגף התקשוב וההגנה בסייבר, אכ”א, מערך הדיגיטל הלאומי במשרד הכלכלה, משרד החינוך וגופים פילנתרופים נוספים. מטרת התוכנית שהוקמה לזכרו של סגן אודי אלגרבלי ז”ל, קצין קשר בחטיבת הצנחנים, שנפל בשנת 1994 בקרב בלבנון, היא לאתר ולהכשיר בני נוער בעלי פוטנציאל ואוריינטציה טכנולוגית בתחום התוכנה והסייבר, מהנגב ומהגליל. בתום התוכנית ניתנת לבוגרים והבוגרות הזדמנות להגיע ליחידות הטכנולוגיות השונות בצה”ל, ביניהן בסמ”ח אלפא – בית הספר למקצועות המחשב וההגנה בסייבר של אגף התקשוב, המקיים מדי שנה מגוון רחב של הכשרות טכנולוגיות, כמו תכנות, מגן סייבר, דבאופס, דאטה אנליסט ורבים נוספים. בוגרי היחידה משתבצים בכלל הזרועות והאגפים בצה”ל ומובילים את המהפכה הטכנולוגיות בשירותם הצבאי וגם בסיומו.
מוזמנים גם לבקר בקבוצת הפייסבוק שלנו ‘טיול משפחתי בארץ ובעולם
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=111672