טיול או נסיעה עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים הנו אתגר מורכב ליד עצמו ולכל בני המשפחה

טיול עם ילדים יכול להיות מאתגר, על אחת כמה וכמה, כשמדובר בילדים עם צרכים מיוחדים. למרות שזה עלול להראות כמו משימה בלתי אפשרית, בפועל, מדובר במאמץ ששווה כל! הפרמטרים החשובים בטיול מסוג זה הם: הערכות נכונה משלב התכנון והארגון, בחירת חברת התעופה, המלון והמסלול ועד לבחירת הצעצועים או האביזרים, שיעזרו לילד שלכם להרגיש טוב יותר.
הכל מתחיל ונגמר בתכנון
בשלב הראשון, חשוב שתגדירו את אופי הטיול, אורך המסלולים, רמת הקושי, סוג האטרקציות שיתאימו, כמה עצירות חשוב שתעשו במהלך הדרך וגם את תנאי מזג האוויר הצפויים. שימו לב לנושא הנגישות בארץ היעד, ובמקומות בהם אתם מתכננים לטייל. במידה ואתם מטיילים עם רכב, חשוב לשכור אוטו שיתאים לציוד הנוסף שאתם מביאים אתכם, בהתאם למצבו של הילד. בדקו המלצות לטיול עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים, באזור בו אתם מתכננים לטייל: בפורומים, אתרי המטיילים או בלשכות התיירות של הערים בהן תבקרו.
הזמנת טיסה
רגע לני שאתם בוחרים בחברת התעופה, חשוב שתלמדו על השירותים שהיא מציעה עבור נוסעים עם צרכים מיוחדים. במידה והילד זקוק לכיסא גלגלים, הליכון או לאביזרים אחרים, חשוב שתעדכנו את נציג חברת התעופה הרלוונטי, בכל שלב בדרך: סוכן הנסיעות, דייל/ת הצ’ק אין וגם רגע לפני שאתם עולים למטוס. חשוב גם שתבדקו, האם כיסא גלגלים או ציוד רלוונטי למצבו של הילד, נחשבים כמטען נוסף או כלולים במחיר של כרטיס הטיסה שלו. מומלץ גם לקבל מידע על המושבים שמקצה חברת התעופה לנוסעים מוגבלים, והיכן יהיה לכם הכי נוח לשבת כמשפחה בהתאם. צרו קשר עם חברת התעופה שלכם, לגבי הדרישות שהם מציבים לטיול עם ציוד כמו כסאות גלגלים, מעליות, בלון חמצן וכדומה. עדכנו את חברת התעופה, במידה ואתם זקוקים לעזרה בשדה התעופה, כולל עזרה בדלפק הכרטיסים או ליווי לשער המטוס.

שיתוף הצוות הרפואי
כדאי לשתף את הצוות הרפואי שלכם בתכניות הטיסה והטיול, במיוחד אם הילד צורך תרופות מסוימות, או שנדרש להביא אתכם מכשיר רפואי כלשהו.
הקפידו שכל התרופות יהיו ברשותכם וגם מרשמים נוספים, במידת הצורך. וודאו שיש לכם אישור להעביר ציוד מיוחד לו זקוק הילד, דרך גלאי המתכות ואם יש צורך, גם בעליה למטוס.
הצטיידו בתיעוד רפואי למצבו של הילד.. אין לדעת האם ומתי תזדקקו לו. אתרו מראש את המיקומים של בתי החולים, המרפאות והצוותים הרפואיים הרלוונטיים לכם, בארץ היעד ולאורך מסלול הטיול.
אריזה
ערכו רשימה של כל הציוד והתרופות שאתם נדרשים לקחת אתכם, וארזו אותם בתיקים נפרד, כדי לאשר נגישת במידת הצורך. את המרשמים אחסנו בתיק אחר, כדי שתהיו מכוסים מבחינה רפואית, במידה ותיק אחד יאבד.
ארגנו תיק לילד ולכם, בו שימו את הצעצועים האהובים עליו ופריטים שחשוב שיהיו בקרבתו.
המגבלה של נשיאת תיק אחד בלבד לתא הנוסעים, אינה חלה על ציוד רפואי, עזרי ניידות ומכשירים המסייעים לאדם עם מוגבלות. חשוב שתצמידו תג זיהוי לציוד הרפואי ולתיקים המכילים תקופות ועזרים הכרחיים.
ניידות
במטרה להפוך את הטיול לנגיש ונוח ככל האפשר, חשוב שתדעו כיצד אתם עומדים לנוע ממקום למקום: כיצד אתם עומדים לעבור מיעד אחד לשני? מהם המרחקים ממקום הלינה למסלולים או לאטרקציות ובחזרה? במידה ואתם בוחרים לנסוע ברכבת או לבקר במקומות נידחים, האם עדיין תהיו בקרבת צוות רפואי? האם הילד זקוק למערכת ישיבה מיוחדת? בדקו גם לגבי הנחות שניתנות באמצעי תחבורה שונים, עבור נוסעים עם מוגבלויות.

תכנון המסלולים
במסגרת תכנון הטיול ובחירת המסלולים, חפשו אתרים נגישים ואטרקציות שיאפשרו לכל הילדים ליהנות. חשוב לבחור תמהיל נכון של אטרקציות מונגשות ואחרות, במטרה לאפשר לכל הילדים שלכם ליהנות מהטיול.
תכננו יום מנוחה
בין אם אתם מטיילים ביעד קרוב, או שכולכם חווים ג’ט לג והסתגלות איטית יותר, חשוב שתכללו בכל אחד מהמסלולים שלכם יום למנוחה. זה יעשה טוב לכל הילדים שלכם וגם לכם. גם אחרי החזרה הביתה, הפקידו ליצור מרווח של יום אחד או שניים בו תנוחו ותסתגלו לחזרה לארץ, כדי לאפשר לכולכם תהיה נחיתה רכה.
רגע לפני שאתם יוצאים מהבית, ובמהלך כל הנסיעה, זכרו כי מדובר בטיול משפחתי שמטרתו לאפשר לכולכם ליהנות, לנוח ולצבור חוויות. הקפידו לנהל את האתגרים עם הכנה מראש ושימו לב, גם לילדים הנוספים.
נסיעה, כמו כל דבר אחר, היא מיומנות נרכשת. גם אם משהו משתבש בתחילת הדרך, אין זה אומר שכל הטיול נהרס. זכרו כי כל טיול הוא חוויה משפחתית, לעיתים גם לימודית שיכולה להפוך לזיכרון יקר עבור הילדים ועבורכם.
נסיעה טובה!
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=98827