הפתעה מרתקת לכל המשפחה ,’מוזיאון הכט’, מהמוזיאונים הגדולים והחשובים בארץ לארכיאולוגיה ולאמנות

האם שמעתם על “הציור ההפוך”? את הציור המסקרן הזה תוכלו לראות במוזיאון הכט שבאוניב’ חיפה. זו יצירה של הצייר האיטלקי-יהודי, אמדיאו מודליאני. תשאלו מדוע פתחתי דווקא באייטם זה? זאת מפני שהציור הזה חשוב ומושאל לתערוכות בעולם כולו, וצעירים, ממש כמו מבוגרים, מוקסמים ממנו. ואיך נחת דווקא במוזיאון הכט? באוסף המוזיאון מצויים שני ציורי שמן מקוריים של הצייר האיטלקי-יהודי הנודע, המצויירים משני צדיו של אותו בד. האחד “דיוקן מוד אברנטס” והשני “ערום עם כובע”. בשל היותם כה מיוחדים, הם מופיעים בתערוכות רבות המוקדשות למודליאני, שהוצגו בשנים האחרונות: בפאריס, בניו-יורק, בטורנטו, בוושינגטון, ברומא בטוקיו ובסיאול. והיכן אפשר לראות את הציור היום? נכון, במוזיאון הכט באונ’ חיפה!

הפתעה תרבותית-ארכיאולוגית-אמנותית: מוזיאון הכט הנמצא באוניב’ חיפה שעל הכרמל, הוא מהמוזיאונים הגדולים והחשובים בארץ לארכיאולוגיה ולאמנות, המשלב במקביל עיסוק נרחב בתחומי המקרא וההיסטוריה. במוזיאון מוצגים פריטים ארכיאולוגים נדירים, לצד אוסף יצירות של מיטב האמנים האימפרסיוניסטים והאמנים היהודים מאסכולת פריז. המוזיאון פתוח לקהל הרחב ללא תשלום, ומשפחות רבות מגיעות יחדיו להנות משכיות החמדה שלו. מוזיאון הכט נחנך בשנת 1984 ביוזמתו של ד”ר ראובן הכט, מיסד ‘ממגורות דגון’ בחיפה וממיסדי חבר הנאמנים של אוניברסיטת חיפה. גולת הכותרת של פעילותו למען האוניברסיטה, שבין היתר כללה הקמת קתדרה ע”ש ראובן הכט לציונות והיסטוריה, והקמת מוסד הרצל לחקר הציונות ולימודה, הייתה הקמתו של המוזיאון. ד”ר הכט, שהצטיין בפעילותו הציונית, האמין שהארכיאולוגיה היא אחד הביטויים החשובים של הציונות וכי הממצאים הקדומים הם הוכחה לקשר בין העם היהודי לארץ ישראל.

פעילויות לילדים:
מרכז הלמידה של המוזיאון הופך את הארכיאולוגיה נגישה לכל הילדים. המרכז מקיים מגוון פעילויות חינוכיות מרתקות, הכוללות התבוננות, חקר וגילוי, משחק, התנסויות וסדנאות יצירה, ומועברות על ידי מדריכים ושחקנים הלומדים באוניברסיטת חיפה. הפעילויות משלבות למידה, תיאטרון ויצירה, במטרה להנגיש לילדים את עולמות הארכיאולוגיה, ההיסטוריה והאמנות בצורה כיפית, חווייתית ואינטראקטיבית. בפעילות העצמית “לפני שהאדמה רעדה – העיר העתיקה סוסיתא נחשפת לראשונה”, הילדים משתמשים בשרידים של 5 מבנים חשובים על מנת להרכיב בעצמם (כלומר, עם קצת עזרה) את העיר העתיקה סוסיתא.

תעלומת הספינה העתיקה ממעגן מיכאל:
בתצוגה מיוחדת במוזיאון, מוצגת הספינה העתיקה שהתגלתה במעגן מיכאל. הספינה שאורכה 13 מ’, היא בת 2400 שנים! נשתמרו עוגן העץ שלה, כלי נגר הספינה ומטען הספינה. הספינה התגלתה בים בעומק של כשני מטרים, מול חוף קיבוץ מעגן מיכאל. היא נחשפה ונחפרה במהלך שנות ה-80 ועברה תהליך שימור שנמשך שבע שנים במעבדות השימור של אוניברסיטת חיפה. באולם בה מוצגת הספינה המקורית, ניתנים הסברים על תהליך גילויה, שיחזורה ועל התקופה. מרתק בכל גיל.

הלובר נחת בחיפה: אני מתקשה להאמין כשאני רואה במו עיני את אוסף האמנות העשיר והאיכותי של המוזיאון. באוסף אגף האמנות במוזיאון הכט עשרות יצירות מקוריות של מאנה, מונה, פיסארו, ואן-גוך, מודליאני, סוטין, שטרוק ורבים. אני תוהה כיצד “החביאו” מאיתנו את האוסף המדהים הזה לאורך שנים? במקביל לאוסף ארכאולוגי עשיר וחשוב, אהבתו של ד”ר ראובן הכט ז”ל, הביאה אותו לאסוף אוסף אמנות גדול ומרשים, אשר גם אותו תרם לאוניברסיטת חיפה בתחילת שנות ה-80 של המאה העשרים. כאמור, אחד הציורים המסקרנים באוסף הינו “הציור ההפוך”, של הצייר האיטלקי-יהודי, מודליאני. במוקד האוסף נמצא זרם האימפרסיוניזם, דבר שבא לידי ביטוי לא רק בכמה דוגמאות חשובות של הציור האימפרסיוניסטי, אלא גם בעבודות המייצגות תפישות שהובילו אל האימפרסיוניזם, וכאלה שבאו בעקבותיו. חלק קטן יותר של האוסף, מוקדש לאמנות יהודית מאמצע המאה התשע עשרה עד תחילת המאה העשרים. קבוצה זו כוללת ציורים, רישומים והדפסים שנוצרו על-ידי אמנים יהודים מצפון וממזרח אירופה. חלקם אף עלו לפלשתינה והפכו לחלק מתולדות האמנות הישראלית.

הצעה לטיול:
לאחר הביקור במוזיאון ניתן לשלב טיול בפארק הכרמל באתר “דרך הדורות”, הסמוך לאוניברסיטה, בו שוחזרו מבנים קדומים, כדוגמת מבני מגורים קדומים שהועתקו לפארק מרמת מטרד בנגב, ממגורות ובית בד שהועתק מאתר קסטרא שבמבואת הדרומיים של חיפה. כן ניתן לבקר בחי-בר שבפארק הכרמל ובכפרים הדרוזיים עוספייה ודליית-אל-כרמל, השוכנים במרחק של כ- 15 דקות נסיעה מהאוניברסיטה. האתר הינו חלק ממוזיאון הכט. הכניסה חופשית.
ואל, אל תחמיצו את העלייה למרומי המגדל הגבוה, המשקיף על נוף עוצר נשימה. סיום נאות לסיור מרתק במוזיאון הכט.