עיר הבירה של המחוז הצפוני ויטבסק, מציעה נהרות משוייטים ונופים ירוקים, מרכזי תרבות ואת “סלאביינסקי בזאר”

הידעתם שויטבסק היא עירו של מַארְק שַׁאגַאל, הצייר היהודי המפורסם? נולד בשם משה “מוישה” סגל, ציוריו הושפעו ממראות העיירה, וכיום נמצא כאן המוזיאון על-שמו השוכן בבית שבו התגורר עם הוריו, ותושבי העיר מאד גאים בזה ואף חוגגים פסטיבל שנתי לכבודו. אז ברור שאחד הדברים הראשונים שעשיתי כשהגעתי לעיר, היה לבקר במוזיאון. מודה ומתוודה – מאד התרגשתי. ואז גם נודע לי שיהודים מפורסמים רבים נולדו בויטבסק, כמו: ש. אנסקי – מחבר “הדיבוק”, איסר הראל – ראש המוסד בשנות ה- 50, מרים בן פורת – שופטת בית המשפט העליון ומבקרת המדינה בשנות ה- 90 ונוספים, כך שלבקר בעירם וללכת בעקבותיהם, בהחלט גרם לי עונג.
ויטבסק הינה אחת הערים העתיקות בעולם הסלאבי, הרביעית בגודלה בבלארוס, שוכנת צפונית-מזרחית לבירה מינסק (מרחק נסיעה ברכב בין 4-3 שעות) ומשמשת כמרכז המנהלי של מחוז ויטבסק, המונה כ-400 אלף תושבים. זו עיר יפיפייה, מוקפת יערות ומשופעת בפארקים, זורמים בה שני נהרות שכייף לשוט בהם, וגולת הכותרת בפעילות השנתית שלה הוא פסטיבל “סלאביינסקי בזאר” – פסטיבל בינלאומי של תרבות ואמנויות, שזכה להכרה ולהוקרה ונחשב לאחד המובילים בתחומו בעולם ומושך תיירים מרחבי תבל.

ויטבסק בירת המחוז, עיר מושכת תיירות: שנת ייסודה הרשמית של ויטבסק היא 974 וזאת לפי הוראתה של אולגה נסיכת קייב. היא התפתחה מנמל בחוף נהר ויטבה (שממנו נגזר שמהּ), הנשפך לנהר דווינה הגדול יותר, לעיר גדולה ותוססת. הנהר חוצה את העיר בין גדות ירוקות, ספינות תיירים צבעוניות משייטות בו ומעליו גשרים נישאים. ויטבסק היא עיר יפה ונקייה, מרובת כיכרות פורחות, שדרות עצים, פסלים מרשימים ומזרקות מים חמודות. שפע כנסיות וקתדרלות שצריחיהן המוזהבים נוצצים למרחוק. בעיר מבני תרבות רבים: תיאטראות, מוזיאונים וגלריות, היכלי מוזיקה ואמפיתיאטרון יפהפה.
הכבישים רחבים ומרומזרים ושוטרי תנועה מקפידים על הסדר, והתייר חש בתחושת ביטחון אישי. תמצאו שפע פארקים ויערות ירוקים לטיול ובילוי, הסמטאות המתעגלות באזור מרכז הפסטיבל רומנטיות ומלאות דוכני מזכרות ומוצגים אתניים. בתקופת הפסטיבל כל מרכז העיר שוקק מיצגי רחוב של להקות מקומיות ואורחות והפעילות נמשכת עמוק לתוך הלילה. אבל גם בימים כתיקונם תמצאו תיאטרון בובות פעיל, תערוכות מתאימות לילדים במוזיאונים,ובפארקים נמצאות פינות שעשוע לילדים, כמו מיגלשות, נדנדות וכד’.

הפסטיבל הבינלאומי “סלאביינסקי בזאר”: דמיינו את תחרות הזמר האירוויזיון, בשילוב פסטיבל המחולות בכרמיאל, ערבבו עם פסטיבל ישראל וקנחו עם פסטיבל בת-ים לתיאטרון רחוב – ותקבלו את הפסטיבל הבינלאומי, סלאביינסקי בזאר. בשנתו ה-28 הפסטיבל בשיא אונו, מגוון, מרהיב, נוצץ ומצליח. זה פסטיבל האמנויות והמוזיקה, המתקיים מאז שנת 1992 בויטבסק ונחשב למוביל בתחומי המוזיקה, תיאטרון, מחול, תערוכות אמנות ומופעים בין-תחומיים מגוונים, כולל מופעי רחוב, שנמשך לאורך כשבוע במהלך חודש יולי. למרות שאיני דוברת רוסית, שזו השפה השלטת בפסטיבל, הסתדרתי היטב, כי גם אם זה ישמע כקלישאה – האמנות והתרבות הן באמת שפה בינלאומית..
השנה השתתפו בפסטיבל עצמו כ-500 איש: זמרים ונגנים, שחקנים ורקדנים, חברי משלחות ואנשי תקשורת, שייצגו כ- 40 מדינות מרחבי תבל, ובהן בנוסף למדינות הסלאביות, גם מדרום אמריקה, מאנגליה וצרפת, וכמובן מישראל, זאת בנוסף לעשרות אלפי התיירים מקצוות תבל שהגיעו לפסטיבל. נשיא בלארוס, אלכסנדר לוקשנקו, מכבד מדי שנה את מופע הפתיחה של הפסטיבל ומקפיד לציין שהוא רואה בו “גשר לשלום, שיתוף וקשר, בין אנשים ומדינות”.

הקשר היהודי והישראלי ו”פסטיבל ללא גבולות”: לפני מלחה”ע השניה, כמחצית מאוכלוסייתה של ויטבסק היתה יהודית, ובתקופת הכיבוש הנאצי נהרסה העיר ברובה ורוב יהודיה ניספו. מאז לא השתקמה הקהילה היהודית, אם כי חיים בה כיום לא מעט מבני עמנו, ובהם ליאוניד בוגוראד – מנכ”ל הפסטיבל ומנהל התוכניות שלו, ארקדי שולמן – מנהל מרכז התקשורת של הפסטיבל, מאסטרו מיכאיל פיינברג – מנצח תזמורת הפילהרמוניה הנשיאותית. באוקטובר 2017 נחנך בית הכנסת החדש בויטבסק שנבנה מכספי תרומות של קהילת יהודי ויטבסק בתפוצות, ולצידו מלון קטן ומסעדה כשרה.
כמדי שנה, גם הפעם הגיעה לפסטיבל משלחת נכבדה של אמנים מישראל. בראש המשלחת עומד הסופר והיוצר – ארקדי קרומר, שרואה כשליחות להביא לפסטיבל שנה אחר שנה, משלחת אמנים מישראל המופיעים בקונצרט ששמו “פסטיבל בלי גבולות” ואותו הנחתה העיתונאית הישראלית אינה שייחטוביץ’. אלון שוהם – שגריר ישראל בבלארוס, מקפיד מידי שנה להגיע ממינסק לויטבסק ולהשתתף בקונצרט הישראלי במסגרת הפסטיבל, מברך, מחבק ומעורר התרגשות בקרב היהודים והישראלים שבקהל.

טיפים: איך מגיעים לויטבסק: חברת התעופה הבלארוסית Belavia מציעה טיסות ישירות למינסק במהלך השבוע, גם בבוקר וגם בלילה.
ממינסק לויטבסק ברכב פרטי מרחק כ- 4-3 שעות (בתוך נופי יער ירוקים). אפשר גם ברכבת ואף בטיסה פנימית.
מחירי המסעדות, המלונות והקניות בעיר סבירים עד זולים. התשלומים רק ברובלים בלארוסיים (גם בדיוטי פרי בשדה התעופה).
* הכותבת הייתה אורחת הפסטיבל בוויטבסק, באדיבות שגרירות בלארוס בישראל.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.familygo.co.il?p=100750