לרשימת המינים הנדירים בשנת 2020 הצטרפו 3 סוגי צמחים: לימוסלת המים, סמר ננסי ורצועית קומפר

האם שמעתם על סמר ננסי? או אולי פגשתם את רצועית קומפר או את לימוסלת המים? יש להניח שלא, מפני שאלה מיני צמחים חדשים שהתגלו בישראל בשנת 2020. רשות הטבע והגנים, הגוף הממלכתי בישראל האמון על שמירת ערכי הטבע, ביניהם החי והצומח, חשפו בסיכומיהם לשנת 2020, כי שלשה מיני צמחים, שלא נמנו עד כה על הצמחייה המקומית, התגלו וזוהו השנה לראשונה בישראל, ובעקבות כך גם הוחלט לצרפם לרשימת המינים הנדירים של ישראל, בהמלצת ועדת המומחים לעניין. המינים שהתגלו לראשונה בישראל הם: לימוסלת המים, סמר ננסי ורצועית קומפר.
רצועית קומפר (Himatoglossum comperianum)
התגלתה במאי 2020 בצפון הגולן בראש אחד הבונקרים על ידי סאקרה חן והוגדרה על ידי ד”ר אורי פרגמן-ספיר. זהו מין הנפוץ בסוריה, טורקיה, לבנון, עיראק ואיראן. סאקרה הציעה לתת לו שם רצועית רב-לשונית. רצועית קומפר שונה מאוד מרצועית הגליל הידועה כאחד הסחלבים המרשימים והנדירים בישראל, שגם היא נמצאת בסכנת הכחדה. הפרחים של רצועית קומפר ורודים ארגמנים. משפית הפרח יורדות מספר רצועות ארוכות.

לימוסלת המים (Limosella aquatica)
משפחת לועניתיים נמצאה ביער אחיהוד באפריל 2020 על ידי חובב טבע בשם סיקו בכור והוגדרה על ידי ד”ר אורי פרגמן-ספיר, המנהל המדעי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים וממחברי הספר האדום של צמחים בסכנת הכחדה בישראל. מדובר במין בעל תפוצה רחבה ולא ברור אם האוכלוסייה שלו יציבה. לימוסלת המים היא צמח קטן הגדל במקומות מוצפים בחורף, לפעמים טבול למחצה. בעל פרחים קטנים לבנים או ורדרדים.

סמר ננסי – השם עדיין לא רשמי (Juncus pygmaeus)
התגלה בפעם הראשונה בישראל ביוני 2020 בבריכה עונתית בשמורת הטבע בריכת סמר, על ידי דר בן נתן, בוטנאי במכון דש”א, מוזיאון הטבע ע”ש שטיינהרדט – המרכז הלאומי לחקר המגוון הביולוגי באוניברסיטת תל אביב. ומימי רון. הסמר הננסי הוא מין רחב-תפוצה, המופיע בדרום ומערב אירופה ובצפון אפריקה. הוא דומה מאוד לסמר מצוי, גם הוא מין חד-שנתי נמוך השייך לסוג סמר ונפוץ בבתי גידול לחים בארץ.