אירועים ייחודיים לכל המשפחה, המשלבים צפייה בכוכבים, מדע וטבע, ויתקיימו בחניוני לילה נבחרים, כמחווה ליורי גגארין

לכבוד “לילה על חלל”, יערכו אירועים ייחודיים לכל המשפחה, המשלבים פעילויות כוכבים, מדע וטבע, שיתקיימו בחניוני לילה נבחרים, ביוזמת סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה, עמותת Space IL ורשות הטבע והגנים. האירועים יתקיימו בימי חמישי נבחרים, בחודשים אפריל ומאי, כמחווה ליורי גגארין, האדם הראשון בהיסטוריה אשר הגיע לחלל ב-12 באפריל 1961, ול”בראשית”, החללית הישראלית הראשונה, שהגיעה לירח בתאריך ה-11 באפריל 2019. האירועים החווייתיים יתקיימו בחניוני הלילה של רשות הטבע והגנים בבארות, ממשית, תל ערד, מצדה, כוכב הירדן וחוות משמר הכרמל.
סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע והטכנולוגיה, עמותת Space IL ורשות הטבע והגנים, מזמינות את הציבור הרחב להשתתף באירועי “לילה על-חלל” ייחודיים ומיוחדים, שיתקיימו בחניוני לילה נבחרים של רשות הטבע והגנים, עם שלל הפעלות וחוויות סביב ובחיק הכוכבים, המדע והטבע. האירועים יתקיימו כמחווה לשני אירועי “על חלל” פורצי דרך לאנושות ובישראל: ליורי גגארין – האדם הראשון בהיסטוריה אשר הגיע לחלל ב-12 באפריל 1961, ול”בראשית” – החללית הישראלית הראשונה שהגיעה לירח בתאריך ה-11 באפריל 2019, סמוך ליום הקלנדרי להגעתו של יורי לחלל.
במסגרת האירועים
בכל חניון לילה ובכל מועד, תתקיימנה הפעלות וחוויות מיוחדות לכל המשפחה ובהן: נשמע סיפורים על האדם הראשון שיצא לחלל, הכוללים אומץ וראשוניות, ועד החללית הישראלית הראשונה שהגיעה לירח; נמחיש ונבין מהו כוח המשיכה של כדור הארץ, כיצד התנתק ממנו האדם הראשון בחלל ומה היה המסלול של בראשית מכדור הארץ ועד לירח; תצפיות והדרכות חווייתיות על כוכבי לכת, גרמי השמיים וקבוצות הכוכבים; צפייה בעזרת טלסקופים על הירח, מכתשיו, הרמות והימות שבו; בחינת הטבעות של כוכב שבתאי וירחיו של הכוכב צדק וכן יצירת מודליים חווייתיים של כוכבי השמיים. כל זאת בחוויה מלהיבה ומיוחדת בחשכת הליל, תחת שמיים זרועי כוכבים.
האירועים יתקיימו בימי חמישי: 22.4 (אז יצוין ברחבי העולם יום כדור הארץ), 29.4, וה-6.5 בחניוני הלילה של רשות הטבע והגנים, ביניהם: בארות, ממשית, תל ערד, מצדה, כוכב הירדן ומשמר הכרמל. הפעילויות תתקיימנה בסבבים ובקבוצות, בהתאם להנחיות התו הסגול. ההשתתפות בפעילויות מיועדת עבור הלנים בחניוני הלילה של רשות הטבע והגנים בהם מתקיימים האירועים, וללא עלות נוספת מעבר לעלות הלינה. בחניונים שונים ניתן למצוא פעילויות שונות אשר משתנות בין חניון לחניון.
ההרשמה מראש ללינה בחניוני הלילה במועדי האירועים, מתאפשרת באתר של רשות הטבע והגנים. מומלץ להקדים הרשמה, שכן מספר המקומות מוגבל. בנוסף, תקיים המועצה האזורית ערבה תיכונה אירוע “לילה על חלל” ביום חמישי 29.4. האירוע אינו בתשלום, אך מצריך הרשמה מוקדמת. מספר המקומות מוגבל. לפרטים והרשמה באתר המועצה האיזורית ערבה תיכונה.

לדברי שלי רון-אדיב, מנהלת חינוך וקהילה, סוכנות החלל הישראלית שבמשרד המדע והטכנולוגיה: “סוכנות החלל הישראלית שבמשרד המדע והטכנולוגיה, מציינת מזה חמש שנים, את לילות יורי, לזכרו של יורי גגארין, האדם הראשון ששהה בחלל החיצון. לפני כשנתיים הגיעה החללית בראשית אל הירח סמוך למועד זה, ומאז אנחנו חוגגים יחד את הישגי האנושות בחלל, והישגה המדהים של ישראל במגוון אירועים המעוררים יוזמה והשראה בקרב צעירים ובני נוער לעסוק בחלל, לחקור ולהבין את השפעתו על חיי היום יום של כולנו. השנה, אנחנו שמחים לקיים את החגיגות באירועי ‘לילה על-חלל’, ולחשוף את המשפחות והילדים לתצפיות שמים, סדנאות ופעילויות חווייתיות בתחום החלל, ואין מקום נפלא יותר מהטבע להעצים את החיבור בין החלל החיצון, התעוזה של האדם והסקרנות האין סופית”.
לדברי כפיר דמרי, ממייסדי Space IL והמשנה למנכ”ל העמותה: “עברו שנתיים מאז הגעתה של בראשית לירח, שנתיים מאז שהצלחנו לסחוף מדינה שלמה והמוני ילדים להתעניין בתחומי החלל. אנחנו שמחים לפתוח את אירועי ‘לילה על חלל’ ולחוות את אירועי הנחיתה שוב עם מאות משפחות בישראל, ולהמשיך להנחיל את הסיפור היוצא דופן של בראשית בקרב הדור הצעיר. בימים אלו פנינו לבראשית 2 שתהיה משימה לא פחות מלהיבה מקודמתה, אני מזמין את הקהל הרחב להגיע לאירועים, להביט לשמיים ולחלום יחד על מסעות עתידיים לכוכבים”
לדברי ד”ר חגי דביר, מנהל המוצר התיירותי, רשות הטבע והגנים: “הכוכבים, המדע והטבע, הם תחומים מרתקים ומלהיבים המסעירים את הדמיון של כל אחד ואחד – מקטן ועד גדול. השילוב ביניהם במסגרת האירועים הייחודיים מאפשר לכל המשפחה יחד להיחשף לעולמות המרתקים האלה באופן חוויתי ומיוחד תוך שילוב חווית לינה בחיק הטבע בחניוני לילה מוסדרים עם מגוון אפשרויות לינה המתאימים לכל המשפחה. זוהי ללא ספק הזדמנות ‘על חלל’ לחוויה יוצאת דופן מעצימה ומלהיבה מכוכב אחר”.
מליל יורי (גגארין) ועד הגעתה של “בראשית”
“ליל יורי” נחגג בכל העולם כמחווה ליורי גגארין, האדם הראשון בהיסטוריה שהגיע לחלל ב-12 באפריל 1961, אז היה רק בן 27. יורי עשה מה שרבים עדיין לא העזו לחלום: הוא חצה את גבול השמיים, הגבול האחרון של האנושות עד אותה שנה. בעזרת החללית ‘ווסטוק’, הוא השלים הקפה שלמה סביב כדור הארץ שערכה כ-108 דקות. יורי הפך לגיבור לאומי עם חזרתו לברית המועצות וכן בכל העולם.
המסע לחלל היא אירוע יוצא דופן ופריצת דרך מופלאה. פרט מעניין הוא שלקפסולה שבאמצעותה המריא גגארין לחלל, יכול היה להיכנס רק מי שגובהו פחות ממטר שישים, כשגובהו של יורי תאם לדרישות. בדרך לשיגור, גגארין ביקש מנהג האוטובוס לעצור רגע כדי שהוא יוכל להטיל את מימיו, וזה הפך למסורת של שאר הקוסמונאוטים אחריו.
על פרויקט בראשית
ב-11 באפריל 2019 החללית “בראשית1” של עמותת SpaceIL הגיעה לירח. זוהי החללית הפרטית הראשונה בהיסטוריה שהגיעה לירח וגם הקטנה ביותר עד כה. בזכותה ישראל הפכה למדינה השביעית שהצליחה להגיע להישג המדהים. הישגיה של בראשית ריגשו מיליוני צופים וזכו לתשואות רבות בכל רחבי העולם, הן מטעם אנשי מקצוע בתחום החלל והן מכלל האוכלוסייה. החללית אף נתנה השראה לדור חדש של בוני חלליות וחובבי חלל בישראל ובעולם כולו.
פרטי המשימה הונגשו וריגשו מעל לשני מיליון תלמידים, וחיברה אותם ללימודי מדע וטכנולוגיה. הטסת בראשית לירח נבעה מהאמונה “השראה מתוך עשייה” כשבימים אלו ממשיכים לתכנן את המסע הבא לירח, ואף עובדים על הפיתוח והתכנון של החללית “בראשית 2”. זאת בהמשך לעשייה החינוכית ולעידוד דור חדש של מהנדסות, מדענים ויוזמות – דור העתיד של מגשימי החלומות.
על אירועי מיורי לבראשית – אירועי “לילה על-חלל”:
https://www.parks.org.il/space/